W dniu 10.09.2024 roku na terenie gminy Gręboszów odbyły się warsztaty kulinarne w ramach działania Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021 – 2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023.
Warsztaty obejmowały:
- zagadnienia dotyczące ekologicznych produktów (produkcja żywności przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów);
- zagadnienia dotyczącego zdrowego żywienia;
- ekonomii – jak racjonalnie i ekonomicznie planować zakupy i gospodarować finansami domowymi w zakresie żywienia;
- praktyczne wykonanie potraw i dań przez uczestników warsztatów, np. tortilli, sałatki warzywne, dania z kuchni polskiej (bigos, gołąbki z ryżem i mięsem ), wyroby cukiernicze.
Opracowanie: Elżbieta Ciochoń
Wprowadzenie: Katarzyna Janowiec 16.09.2024 r.